Als alles één is

De kamer om haar heen is donker, alleen de kaarsen in de kandelaars verspreiden een helder, flakkerend licht. Ze is naakt, zoals ze wil zijn op deze momenten en ze knielt. Haar knieën tegen elkaar en haar handen open op haar knieën omdat het de enige manier is waarop ze echt kan ontvangen. Haar gezicht is omhoog gericht naar Zijn afbeelding op de muur. Ze weet dat Hij haar hoort. Niet alleen haar gebeden, maar ook haar gedachten. Hij heeft ze gehoord en Hij heeft haar pad voor haar gekozen. Zoals Hij altijd heeft gedaan.
Voor haar op de grond ligt de zweep. Ze kan hem pakken. Ze kan hem gebruiken zoals ze zo vaak gedaan heeft. Oude wonden zullen weer opengaan en er zullen nieuwe bijkomen. Ze denkt aan Fleur.
Soumia schudt haar hoofd. Het hoeft niet. Vandaag hoeft het niet. De zweep mag blijven liggen. Hij vertelt haar dat de zweep mag blijven liggen. Zijn aanwezigheid stroom door haar heen en ze voelt Zijn liefde. Ook voor haar. Zoals haar liefde voor Hem door haar stroomt.

Ze sluit haar ogen en laat haar gedachten gaan, op het ritme van die liefde. Hij gelooft in haar en Hij weet wat goed voor haar is.

Ze viert kerst met haar familie net als alle jaren hiervoor. Kerst verbindt. Het gebed, ooit ingevoerd door Adnan is een ritueel. Haar ouders waren in het begin onwillig en vol onbegrip, maar Adnan was geduldig
‘Er is maar één God. Hij komt in verschillende gedaantes en heeft zoveel namen. Jullie God, mijn God en ook die van Soumia. Het is dezelfde God. De Vader, de Zoon, de Heilige Geest, één is allen, allen is één.

Het is het gebed van de familie geworden,  met kerst. Als allen één zijn.

Soumia weet dat het niet de gedachte aan kerst is die haar familie verbindt. Het is de aanwezigheid van Adnan en zijn relatie met Naomi. Hij had altijd een bijzonder plekje, een beetje zonderling zoals Saïda het noemde. Niet zonderling. Bijzonder.
Hij weet te lijmen en brengt mensen bij elkaar, ook wanneer hij het zelf moeilijk heeft. Zijn geloof houdt hem op de been.
‘Alles gebeurt met een reden.’
Ze moet zijn vertrouwen terugverdienen. Dewi heeft een plekje gekregen en heeft haar nodig. Niet als een moeder, als een vriendin, misschien een mentor. Haar familie wil dat het goed met haar gaat. Wouter heeft haar geaccepteerd als zijn Meesteres. Fleur … Oscar …
Toelaten en weer loslaten. Zonder dat ze er iets over te zeggen heeft. De controle loslaten en accepteren dat haar pad haar zal brengen naar waar ze zijn moet.

Ze heeft Fleur een kaart gestuurd en afscheid van haar genomen. Het is goed. Ze mist haar, maar het is goed. Fleur heeft de keuze gemaakt die niemand anders voor haar kon nemen. Zij heeft haar eigen pad. Het loopt niet meer gelijk met het pad van Soumia. Ze heeft Fleur gebracht waar ze zijn moet, Fleur heeft haar gebracht waar ze nu is.
Oscar heeft ook zijn eigen pad. Ze dacht dat het naast dat van haar moest blijven lopen of in ieder geval dat van haar moest blijven kruisen. Zijn pad is jaren geleden al van haar weggegaan. Hij vindt dat haar manier niet de juiste is, maar er is geen goed of fout. Geen zwart - wit. Hij had een rol  in haar leven en die rol was belangrijk omdat zij er een betekenis aan gaf. Het heeft haar gebracht waar ze nu is. Misschien heeft het Oscar ook wel gebracht waar hij moet zijn. Zonder Oscar had ze de terugkeer van Dewi misschien niet kunnen accepteren.

Ze kreeg een eenvoudige kerstkaart van haar. Elk woord zorgvuldig gekozen, in strakke letters, haast als haar eigen handschrift. Ze wenst haar fijne dagen met haar familie en hoopt haar in het nieuwe jaar weer te zien. Het meisje heeft vragen. Tijdens het bezoek was ze stil en bedachtzaam, ze liet haar ouders het hoogste woord nemen. Pas veel later kwamen haar eigen vragen naar boven.

Soumia stuurde haar een kaart terug. Ze wil graag met haar afspreken. Het enthousiasme dat in haar borst omhoog komt, duwt ze terug. Dewi zal het bedreigend vinden. Soumia zou het ook bedreigend vinden, maar op een andere manier. In Dewi ziet ze een bepaalde kwetsbaarheid die ze ook in Fleur kon zien. Kwetsbaar in sterk willen zijn. Zelf wel weten wat goed voor haar is, haar eigen boontjes kunnen en willen doppen. Een zelfstandige vrouw, maar ook iemand nodig. Iemand die haar kracht ziet voor wat die is. Dat wat ze in Fleur zag, ziet ze ook in Dewi. Dewi heeft haar nodig. Niet als de moeder die Soumia niet kan zijn, maar als de mentor die Dewi nodig zal hebben. Nu en in de toekomst. Alles komt samen en wordt één.
Ze belde Wouter om hem fijne dagen te wensen. Hij is gretig enthousiast en tegelijk ook dwingend, nog steeds. Hij wil graag en ze laat het toe. Zijn pad is bij haar gekomen en ze moet haar controle op de juiste manier gebruiken. Hij heeft dat van haar nodig. Ze heeft het zelf ook nodig.
Hij zegt dat er geen andere vrouw is, maar ze gelooft hem niet. Soumia zal hem laten voelen hoe zij haar macht gaat gebruiken nu hij haar heeft geaccepteerd in de rol die zij wil hebben. Ze zal hem laten zien hoe ze die rol in wil zetten en hij zal het voelen tot in de diepste vezel van zijn verlangen. Voor haar is het duidelijk. Ze zal hem strak houden en dan langzaam meer ruimte geven. Loslaten zonder de controle op te geven. Wouter heeft die controle nodig. Het zal hem dichterbij zichzelf brengen en het zal haar pad naast Dewi nog duidelijker maken.

Alles gebeurt met een reden.
Adnan vertelde haar over zijn angsten. Zij is niet de enige die iets verzwegen heeft. Zijn angst Naomi kwijt te raken bij de zoveelste zwangerschap die ze niet uit mocht dragen. Kinderen die, om wat voor een reden ook, niet geboren mochten worden. Ze heeft zijn angst nooit gezien, nooit gezien hoe zwaar hij het toen heeft gehad. Ze begrijpt zijn teleurstelling in haar. Hij heeft gelijk. Ze had het hem moeten vertellen. Het had niets aan haar besluit verandert, maar ze had hem het moeten vertellen.

Dewi is terug en daarnaast komt ook het nieuws van Adnan en Naomi. Naomi is al bijna vijf maanden zwanger.

Het bloed is bij haar teruggekomen en ook bij Adnan en haar familie. In Naomi groeit nieuw bloed. Bloed van haar bloed. Zoals alles één wordt.
Het brengt de familie weer dichter bij elkaar. Liefde en verbinding.
Als alles één is.

Show Buttons
Hide Buttons