Prikkelende beelden

Zoë zal hem haar mening vertellen. Ze zal hem vertellen wat ze er van vindt. In de eerste plaats houdt ze helemaal niet van science fiction en daarnaast…
Ze schudt haar hoofd. Lachend. Het is een boek, een verhaal. Ze leest. Ze probeert het te lezen, al bijna het hele weekend. En ze zoekt op internet, haast nog meer dan dat ze leest. Als dit deel negentien van een hele serie is, dan is er nog veel meer te vinden. En ze vindt. Het is niet gewoon een boek, niet gewoon een verhaal. Wat ze nog meer vindt doet haar helemaal afvragen waarom Minggus haar het boek heeft gegeven.
Heeft hij het haar wel gegeven? Hij heeft niet gezegd dat ze het mag houden.

Ze weet niet zo goed wat ze er van vindt. Wat ze leest… het schokt haar. Wat ze vervolgens op internet vindt, schokt haar nog meer.
Ze begint weer overnieuw, leest het ineens anders.
Ze leest het alsof het een manier van leven is, een code waarlangs sommige mensen hun normen en waarden leggen. Is Minggus zo iemand?
Leeft hij zo? In een samenleving waarin het recht van de sterkste geldt. Ziet hij zichzelf als een krijger? Kwam hij daarom voor haar op? Ziet hij haar als zwak? Ze is niet zwak.
En dan het beeld over vrouwen…
Die zouden een natuurlijk verlangen naar slavernij hebben? Alle vrouwen. Ze zouden er naar hunkeren om mannen te behagen. Ze willen onderdanig zijn en mannen de controle geven.
Mannen hebben altijd het laatste woord, zonder uitzondering. En de vrouwen volgen vrijwillig, in alles. Het enige recht dat vrouwen hebben is het recht vrouw te zijn en het recht de man te behagen, op alle mogelijke manieren.

Zoë is verward door haar gemengde gevoelens. Wat ze leest staat haar tegen. Het is niet natuurlijk. Tegelijk prikkelt het haar enorm.
Zag hij dat in haar en vond hij het daarom nodig om het voor haar op te nemen?
Ziet hij haar als een mogelijke slavin? Wil hij daarom met haar afspreken? En dan?
Zoals ze alles leest, alles naast elkaar zet en bij elkaar optelt.
Dan heeft ze geen rechten meer, helemaal niets. Alles wat ze is, is ze dan niet meer. Haar enige identiteit is dan nog slavin. Dan is ze een gebruiksvoorwerp, een menselijk dier. Hij mag met haar doen wat hij wil.
Haar enige bestaansrecht is dan nog hem plezieren en zorgen dat hij zo prettig mogelijk leeft en doet ze dat niet, dan mag hij haar straffen… op wat voor een manier dan ook?

Is hij dan niet net als Norman?

Ze zal hem zeggen wat er van vindt. Ze zal hem haar mening geven. Hoe haalt hij het in zijn hoofd om haar dat boek te geven.
Hoe haalt hij het in zijn hoofd om ook maar een klein beetje te denken dat het bij haar zou passen.
En die vrouw? Is zij ook zo?
Zoë schudt boos haar hoofd. Zij is niet zo. Dat is niet waar het om gaat en dat zal ze hem vertellen.
Ze is een vrouw. Een intelligente vrouw.
Hij wil haar hersenspoelen. Hij ziet iets dat ze niet is en wil misschien wel iets van haar maken wat ze niet is.
Hij is niet net als Norman. Hij is veel erger dan Norman.

Boos stuurt ze hem een mail.
Ze bedankt hem voor het boek en zegt hem dat het heel verhelderend was, maar dat hij het verkeerd gezien heeft. Ze is niet van plan om mee te werken aan het plan dat in zijn hoofd zit. Daar zal hij toch echt iemand anders voor moeten zoeken.

Haar ervaring met Norman heeft haar geleerd dat ze beter meteen duidelijk kan zijn.

Als ze in bed ligt pakt ze toch het boek en ze begint weer bij het begin.
Wat ze ook tegen zichzelf zegt. Het feit dat het haar niet lukt het boek weg te leggen, gedachten en beelden die door haar hoofd gaan. Een grote, verwonderende nieuwsgierigheid. En nog steeds die enorme prikkel.

Ze valt laat in slaap, onrustig en met vreemde dromen.
De volgende ochtend leest ze het antwoord van Minggus.

Dag Zoë,

Ik heb je gevraagd me te laten weten waar ik je in de avonduren kan bereiken. Wil je dat alsnog doen?
Wat ik van je terugkrijg is geen mening, enkel een vooroordeel.
Heb je het hele boek al gelezen?
Laten we binnenkort wat gaan drinken om onze gedachten te delen.
Je vragen kan ik dan ook beantwoorden.

Ik zie je 06 nummer tegemoet.

Minggus

Show Buttons
Hide Buttons